Merkez`in yeni silahı ‘ROK’ olacak

Merkez Bankası Fitch’in açıklaması nedeniyle ertelediği ekonomistlerle toplantıyı dün yaptı. Ekonomistlere göre Merkez olası risklere hazırlıklı. Merkez, kur için Rezerv Opsiyon Katsayısı’nı (ROK) daha etkin kullanacak

cumhuriyet.com.tr

Ekonomistlere göre, Merkez Bankası Türkiye’nin kredi notunun artışından memnun, olası risklere karşı ise hazırlıklı. Ekonomistlerle yapacağı toplantıyı kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in açıklaması sonrasına bırakan Merkez Bankası, hem büyüme hem enflasyon konusunda dün olumlu mesajlar verdi.

Ekonomistlere göre Merkez Bankası, risklere karşı hazır ve çok fazla enstrümanı olması nedeniyle duruma göre bunları kullanabilecek esnekliğe sahip. Ekonomistler bu araçların da birbirini tamamladığına dikkat çekiyor. Merkez Bankası, dün gerçekleştirilen toplantıda şu anki mevcut politikayı sürdüreceği mesajı verdi. Buna göre, Merkez Bankası Rezerv Opsiyon Katsayısı’nı (ROK) daha etkin kullanacak. Böylece, piyasanın Merkez Bankası’na ihtiyaç duymadan kur seviyesini kendisi belirlemesi sağlanacak. Merkez Bankası’nın doğrudan döviz alımları yapması ise beklenmiyor. Bunun yanı sıra güçlü sermaye akımlarının gelmesi durumunda zorunlu karşılık oranlarını kullanacak. Ekonomistlere göre, kredi notu artışı sonrası Türk Lirası’nda aşırı değerlenme olursa, yani sepet bazında TL 2 seviyesinin altına gelirse Merkez Bankası faiz silahını kullanacak.